2022 A flexitáriánus étrend éve.

A növényi alapú élelmiszerek terjedése már nem csak a vegetáriánus – vegán fogyasztók számára fontos; egyre többen választják a flexitáriánus étrendet. A flexitáriánus egy olyan táplálkozási irányzat, amely a főként növényi alapú ételek fogyasztását támogatja, ugyanakkor a húst és más állati eredetű termékek bevitelét ugyan mértékkel, de engedélyezi, ezáltal pedig rugalmasabb, mint a vegetáriánus vagy vegán étrendek.

A flexitáriánus étrendnek nincsenek egyértelmű szabályai vagy ajánlott mennyiségei. Inkább nevezhetjük életmódnak, mintsem diétának. A legtöbb követő egészségügyi, illetve környezetvédelmi okok miatt választja ezt a táplálkozási formát, ugyanakkor az etikai megfontolás sem zárható ki teljesen, ám nem ez a jellemző.

Néhány nem kőbe vésett alapelv:

·        Gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása

·        Az állati eredetű fehérjék helyett a növényi fehérjék előtérbe helyezése

·        Alkalomadtán az állati eredetű termékek engedélyezése, rugalmas módon

·        A legkevésbé feldolgozott, legtermészetesebb formájú élelmiszerek előtérbe helyezése

Miért fontos ez mégis?

A jövőnk és gyermekeink jövője szempontjából valószínűleg ez a legfontosabb trend, amely körülöttünk terjed. Annak az esélye, hogy máról-holnapra több milliárd ember vegán, vagy vegetáriánus lesz, igen kevés, viszont a környezet- és egészségtudatosság nagyon sok embert terel ebbe az irányba. Itt kínál egy kényelmesnek mondható alternatívát a flexitáriánus étrend. Ennek az irányzatnak a segítségével mozgathatóak meg nagyobb embercsoportok a növényi alapú táplálkozás felé, mivel ennek az étrendnek az engedékenysége sokak számára vonzó lehet. Viszont mégis benne van a lehetőség, hogy akik eddig nagyobb arányban fogyasztottak állati termékeket, most meg tudják ezt fordítani.

Az őrült 20-as évek?

Talán a történelemkönyvek így tekintenek majd vissza erre a zavaros időszakra, Coviddal, napenergiával, mesterséges intelligenciával, kriptovalutával és flexitáriánus étrenddel! A változások korát éljük. Soha ilyen ütemben nem változott még a világ körülöttünk. Ez az étrend-evolúció a dominó elv alapján újabb és újabb folyamatokat fog várhatóan elindítani. 

A növényi alapú termékek fogyasztóbázisa exponenciálisan növekszik. A volumen növekedéssel a növényi alapú élelmiszerek előállítási költsége csökken, míg a másik oldalon az állati eredetű termékek előállítási költsége nő. A hús, tej és tojásipar működését a változó állatvédelmi szabályozási környezet is nehezíti: minden szabály szigorodik, megszűnik a ketreces tartás, a nagy távolságra történő élőállat szállítás szinte lehetetlen lesz. Tervben van egy egységes EU-s jelölési rendszer, az Eco-score címke, ami segíti majd a vásárlói döntést. Ez szintén nem az állati eredetű termékek javára billenti majd a fogyasztói döntés mérlegét. Sok apró tényező befolyásolhatja majd a jövőt, amelyeket most még felmérni sem tudunk. Csak egy példát említve: a soron következő, nagyon jól informált, tipikusan már nem húsevő generációnak vajon mennyire lesz kedve vágóhídon vagy húsüzemben dolgozni? (Várhatóan semennyi.)

A flexitáriánus étrend lesz a sorsfordító.

Ezzel bekövetkezhet az, amit már sok elemző is jósolt, hogy 2040-re teljesen eltűnhet a hús a tányéroktól. A laborhús várhatóan még egy komoly etikai és egészségügy kérdés lesz, de hiszem azt, hogy a tisztább táplálkozás tisztább gondolkodást is eredményez majd, társadalmi szinten is, és az emberek jelentős része nem akar majd sem labor, sem rovar vacsorát!    

Mit hoz a jövő rövid- és középtávon?

A növényi alapú élelmiszerek iránti növekvő igény komoly üzleti lehetőségeket és kihívásokat is rejt. Ezen igények felmérésében és kiszolgálásában a növényi alapú vállalkozásokban kiváló lehetőség ígérkezik. A piac növekedésével nem csak a fogyasztók száma növekszik, hanem az igényeik és azok komplexitása is változik. Az ízélmény továbbra is kiemelt helyen szerepel a legtöbb fogyaztónál, – ezzel is ösztönözve a gyártókat és előállítókat arra, hogy minél versenyképesebb termékekkel és szolgáltatásokkal lássák el a fogyasztókat. Azok a vállalkozások, akik erre már most felkészülnek, óriási előnyre tehetnek szert azon cégekkel szemben, akik ezt a trendet figyelmen kívül hagyják, esetleg tagadják.

Vegyes vegán – flexitáriánus családok megjelenése

Ha valaki ezt lehetetlennek tartja, annak szeretném elmondani, hogy én is ilyen család része vagyok. Jellemzően az étrend fontos kritérium a szálláshely, vagy étterem választásakor. Mivel egy hosszú hétvége során nem kívánok sültkrumplit rizzsel enni naponta kétszer, így minden esetben olyan szálláshelyet választunk, ahol mindannyiunk igényének meg tudnak felelni. Ez a kritérium a legtöbb tényezőt és kritériumot felülírja.

Miért lesz tipikus trend lesz a flexitáriánus – vegyes táplálkozású családok, közösségek megjelenése a jövőben? Erre a válasz egyszerű: társadalmilag elfogadott lett a növényi étrend, így egyre többen térnek át, ezen belül is a fiatalabb generáció tagjai egyre tudatosabban választják majd ezt a vonalat. Sok esetben ők még szülők társaságában utaznak, így a vendéglátóhelyeknek mindkét irányt ki kell tudni elégíteni. Ki menne olyan szállodába, ahol a gyerekei nem tudnak étkezni?

Tehát egy étteremnek, szálláshelynek, ételkiszállítónak, kereskedőnek meg kell tudnia felelni egy adott közösség növényi alapú táplálkozást folytató tagjainak is, ha hosszú távon fenn szeretnének maradni.

Bonyolult folyamat ezeknek a növényi alapú/vegán ételeknek a bevezetése?

Attól függ. Bátran kijelenthetjük, hogy minden vendéglátó konyhájában már most ott van szinte minden szükséges alapanyag és technológia. Így amíg heti 1-2 ilyen „furcsa” vendéggel számolunk, egy kreatív séf akár meg is tudja oldani a problémát. Ám a kérdést rendszerszinten nézve már más a helyzet. Mi van, ha azért van ilyen kevés vegán vendég, mert nem mondjuk el senkinek, hogy mi ilyet is tudunk? Így fontos lesz a teljes rendszer áttekintése, marketingtől a recepción keresztül a felszolgálók és szakácsok képzése is. Mivel ezen fogyasztók mindig érzékenyebbek lesznek az ételekre, érdemes a negatív kritikákat megelőzve az időben való felkészülést választani.